Varianta mozku

Autismus

Jsme všichni odlišní, nejde o to zapadnout, ale o to, abyste se cítili dobře.
Autismus

Jaké jsou příznaky autismu?

Lidé s autismem mají:

A. Omezení v (sociální) komunikaci.

Omezení ve společensko-emocionální reciprocitě. Omezení v neverbální komunikaci. Omezení ve vytváření, udržování a porozumění sociálním vztahům.

B. Obsesivní zájmy a opakované chování.

Stereotypní nebo opakující se pohyby, používání předmětů nebo řeči. Předvídatelnost a rutina v chování nebo rituální vzory verbálního nebo neverbálního chování. Silné zájmy, které jsou charakterizovány svou intenzitou. Větší nebo menší citlivost na vnímání smyslů nebo neobvyklou pozornost k smyslově vnímatelným aspektům prostředí.

C. Symptomy jsou již přítomny v raném dětství (ale někdy jsou rozpoznány až později v životě).

Jaké jsou talenty lidí s autismem?

Často se poukazuje pouze na omezení autismu a talent lidí s autismem se přehlíží. Kvůli odlišnému fungování mozku mohou lidé s autismem lépe vnímat smyslové podněty. Mohou například lépe slyšet, cítit a vidět. Někteří lidé s autismem mohou vnímat podněty tak dobře, že poznají, když má někdo diabetes. Často mají technické, systematické a analytické mozky a mají smysl pro detail. Jsou pracovití a pracují přesně. Mohou mít mnoho znalostí o tématu, které je fascinuje. Pokud má někdo problém a je přeplněn emocemi, osoba s autismem dokáže problém analyzovat a racionálně se na něj podívat. Speciální talenty, které mohou mít lidé s autismem, jsou například vynikající paměť, vynikající v matematice, hudební talent s absolutním sluchem, schopnost malovat a/nebo kreslit nadstandardně, vynikající ve vyhledávání vzorů. Lidé s autismem jsou upřímní. Jiní je mohou vnímat jako upřímné a čisté.

Přestože mají tito lidé talenty, mohou lidé s autismem často mít pocit, že musí přežít v sociální džungli, plné podnětů a multitaskingu. Proto je velmi důležité zaměřit se na to, co lze udělat pro zjednodušení života lidí s autismem.

Jak ostatní vnímají lidi s autismem?

Ostatní mohou vnímat lidi s autismem jako nesociální, rigidní, nepřítomné, vzdálené, úzkostné, znepokojené, emočně “nepřítomné”, s omezeným zájmem o ostatní nebo mající obtíže s formulováním a zvládáním pocitů druhých. Lidé s autismem často nevědí, jaký dojem na ostatní působí, a tak mohou jejich vztahy s ostatními tím trpět. Je důležité si uvědomit, že každá osoba s autismem je odlišná, s jinou osobností. Nemůžeme klasifikovat a generalizovat charakteristiky autismu. Například dvě osoby s autismem se mohou výrazně lišit a obě mají stejnou diagnózu. Je to spektrum, takže intenzita a charakteristiky se mohou lišit podle osoby.

Můžete se v rámci poradenství naučit:

– Zlepšit své komunikační dovednosti (je to jako sval, je to trénovatelné)

– Získat pomoc s praktickými věcmi (například jak plánovat, uklízet, vařit, jak najít práci, která vám vyhovuje)

– Pomoci vám porozumět sociálním situacím, které se staly

– Porozumět svým pocitům, pojmenovat je a adekvátně je vyjádřit

– Porozumět pocitům ostatních a adekvátně reagovat na situaci

– Vědět o svých hranicích a jak se odstřihnout, když je příliš mnoho podnětů

– Jak dělat relaxační cvičení

– Snížit obavy

– Cítit se lépe a šťastnější

– Zvýšit sebeúctu

– Zlepšit vztahy a přátelství.

– Rodiče, partneři, učitelé mohou získat psychopedagogické poradenství o autismu a o poradenství.

První krok k odborné pomoci

Bojíte se udělat první krok? Ten totiž bývá nejtěžší. Společně najdeme tu správnou cestu pro vás.

Kontaktujte mě

Connect on Social

Other Topics

Rodičovství
Výchova

Rodičovství

Rodičovství není jednoduchá cesta a může být velmi náročné, i když je pro většinu z nás naplňující zkušeností. Péče o děti může být obtížná a náročná. Je v pořádku požádat o pomoc.
Autismus
Varianta mozku

Autismus

Všichni jsme odlišní, nejde o to zapadnout, ale o to, abyste se cítili dobře.
Trauma
PTSD

Trauma

Lidé trpící posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) mohou mít symptomy jako: opakující se vzpomínky na traumatickou událost, úzkost, trvalá bdělost, opakující se noční můry, špatný spánek, znovuprožívání zážitku (chování, jako by se událost opakovala), vyhýbání se všemu, co souvisí s traumatem (myšlenky, pocity, situace, lidé, konverzace).
Deprese
Smutek

Deprese

Každý člověk má dny nebo několik dní, kdy se cítí méně veselý, smutný nebo unavený. Pokud máte tyto  denně a déle než 2 týdny, může to být začátek deprese. Při depresi má člověk negativní myšlenky o sobě, budoucnosti a světě.
Úzkosti
Strach

Úzkosti

Jste častěji, než je nutné, úzkostní a omezuje to vaše každodenní život? V tomto případě úzkost již není krátkodobá, ale stává se chronickou. Úzkostné poruchy mohou být způsobeny genetickou predispozicí, životními událostmi a / nebo dlouhodobým stresem. Většinou jde o interakci genů a environmentálních faktorů. Úzkost a úzkostné poruchy jsou velmi běžné, nepříjemné a dobře léčitelné.
Osobní růst
Sebepoznání

Osobní růst

Chcete pracovat na sobě, získat vhled do své osobnosti, zpracovat pocity minulost a rozvíjet se? Osobní růst může vést k novým poznatkům a pocitu většího naplnění, štěstí, svobody, lepších vztahů a emocionální rovnováhy.
ADHD
Potíže z pozorností, hyperaktivitou a impulzivitou

ADHD

ADHD může zahrnovat každodenní obtíže se soustředěním, hyperaktivitou (velké množství energie) a impulzivitou. ADHD může mít vliv na výsledky ve škole, pracovní výkon, sebevědomí, vztahy a sociální kontakty a způsobovat finanční problémy.
Stres
Vyhoření

Stres

Trocha stresu a občas krátkodobé stresové situace jsou normální v životě. Pokud však stres trvá dlouhodobě nebo prožíváte intenzivní stresové období v životě, může to mít velký dopad na vaše duševní a fyzické zdraví. Po dlouhé době dochází k fyzické a duševní vyčerpanosti, nazývané vyhoření.
Nízké sebevědomí
Nedostatek sebejistoty

Nízké sebevědomí

Každý člověk je si občas nejistý v nějakém okamžiku nebo fázi života. Občas může nejistota trvat dlouhou dobu a mít dopad na každodenní fungování. Potom je dobré to začít řešit s odborníkem.
Obtíže s komunikací
Zlepšení sociálních dovedností

Obtíže s komunikací

Komunikace je klíčová ve společenském světě, ve kterém žijeme. Komunikace nám pomáhá porozumět si navzájem. Také nám pomáhá navázat vztahy a cítit se milovaně a šťastně.